WAT IS PIJN?
Het lijkt een simpele vraag met een bijpassend simpel antwoord, niets lijkt minder waar.
Door de jaren heen is er veel onderzoek gedaan naar het fenomeen 'pijn'. Hierdoor zijn enkele 'waarheden' bestempeld als 'mythes' die nog hardnekkig rond blijven gaan. Snappen hoe ons zenuwstelsel werkt, kan helpen om onnodige pijn te voorkomen.
Aller eerst kunnen we pijn indelen in 2 soorten: ACUTE pijn en CHRONISCHE pijn.
De eerste is 'kortdurend'. Dit wil zeggen: tot 6 weken aanwezig en fungeert vooral als een waarschuwingssysteem vergelijkbaar met een rookmelder ofwel een brandalarm.
Indien de pijn langer dan 6 weken aanwezig is, is deze vatbaarder voor vertekening en misinterpretatie door het brein. Hierbij wordt het geheel een stuk complexer.
Zoals in bovenstaande video het 'rubberen arm experiment' te zien is ons waarnemingssysteem niet altijd even betrouwbaar.
Acute maar vooral chronische pijn kan een grote impact hebben op ons welbevinden!
We hebben relevante en betrouwbare informatie verzameld om het fenomeen pijn beter te begrijpen en er zo dus zelf betere grip of invloed op te hebben.
Heeft u vragen of behoefte aan meer informatie neem dan contact op met de praktijk. We hebben verschillende specialisaties in huis die goed kunnen helpen bij lang aanhoudende / chronische pijn.